Reisverslag: God werkt op Papua!Door Bertine Vermeer

Zondag in Papua. We hebben veel gehoord over de problemen die er zijn in de kerk. Jongeren die gaan studeren in de stad en daar in aanraking komen met allerlei verleidingen. Ze gaan allerlei losse relaties aan, krijgen Aids en ontdekken drank en drugs. Ze zijn letterlijk losgeslagen, ver weg van het eenvoudige dorp waar ze opgroeiden. Maar deze zondag zitten we in de kerk. Het gebouw is nog nieuw, met een glanzende tegelvloer waar ruim honderd jongeren op zitten, keurig gekleed. Hun ogen glanzen ook, vol interesse, als de predikant begint te spreken.

Ze luisteren, dat is duidelijk. En ze willen graag horen wat de predikant zegt. Niemand slaapt. Niemand is geïnteresseerd in zijn mobiel. Het Woord gaat open! Na de dienst, als we even koffiedrinken met de kerkenraad, spreken we over de gemeente. En inderdaad, er is veel zorg over deze gemeente die voornamelijk bestaat uit studenten, oorspronkelijk afkomstig uit de dorpen. Maar er zijn ook veel mooie dingen. Zoals bijvoorbeeld de honger naar het Woord onder deze jonge mensen. Hun behoefte om op zondag en doordeweeks samen te komen en samen te luisteren naar dit Woord. Een mooie samenvatting van ons bezoek aan Papua. Er is heel veel zorg over ontwikkelingen. Er moet nog veel verbeterd worden. Maar ondanks dat, werkt God ook in Papua!

Dat zien we ook in het project wat Bijzondere Noden op dit eiland ondersteunt: Lentera. Voor de meeste jongeren in Papoea is een opleiding om piloot te worden onbetaalbaar. Stichting Lentera Papoea (Licht op Papoea) heeft als doel het opleiden van jonge Papoea’s tot professionals die hun krachten willen besteden in dienst van hun thuisland, de kerk en het zendingswerk. Met vreugde zag ik hoe verschillende jongeren een opleiding volgen tot piloot en mecanicien. Wij ondersteunen zes van deze jongeren die hopelijk in de toekomst de kerk op Papoea kunnen dienen.

Hier leest u meer over dit project.